Går det att låsa bakhjulen?

Allt som rör bilarna

Går det att låsa bakhjulen?

Inläggav Lars K » 08 01 28, 15:18

Hej,
jag tror det vart lite diskussion kring detta tidigare men jag frågar i alla fall. Går det att låsa bakhjulen med original bromsok osv?

Om det inte går, vart ligger bristen så att säga?
/Lasse
De Tomaso Pantera L -73.
Användarvisningsbild
Lars K
 
Inlägg: 274
Blev medlem: 08 01 25, 19:18
Ort: Östergötland

Inläggav Guson » 08 01 29, 9:47

Det beror på kan man säga. Original har du ungefär 65/35 i bromsbalans fram/bak. Vi tänker oss att du inte har någon reduceringsventil just nu. När du bromsar med ett g (vilket du iofs inte kommer upp i med den bromsbalansen) så har du kanske 50/50 eller 55/45 i viktfördelning. Det betyder att det låser fram långt före bakhjulen. Om du håller i så skall bakhjulen låsa men det är ganska spännande att glida fram med alla hjulen låsta. Med reduceringsventil fram så skall idealt fortfarande framhjulen låsa först men det skall vara närmare bakhjulslåsning än utan ventil. Du skall fortfarande behöva låsa framhjulen innan bakhjulen låser. Mest sannolika bristen om du har "dåliga" bromsar är bromsbeläggen. Med olika belägg bak och fram kan bromsbalansen ändras märkbart.
Tomas Gunnarsson
Guson
Ordförande SDTK
 
Inlägg: 401
Blev medlem: 08 01 26, 14:09
Ort: Uppsala

Inläggav Lars K » 08 01 29, 10:30

Guson skrev:Det beror på kan man säga. Original har du ungefär 65/35 i bromsbalans fram/bak. Vi tänker oss att du inte har någon reduceringsventil just nu. När du bromsar med ett g (vilket du iofs inte kommer upp i med den bromsbalansen) så har du kanske 50/50 eller 55/45 i viktfördelning. Det betyder att det låser fram långt före bakhjulen. Om du håller i så skall bakhjulen låsa men det är ganska spännande att glida fram med alla hjulen låsta. Med reduceringsventil fram så skall idealt fortfarande framhjulen låsa först men det skall vara närmare bakhjulslåsning än utan ventil. Du skall fortfarande behöva låsa framhjulen innan bakhjulen låser. Mest sannolika bristen om du har "dåliga" bromsar är bromsbeläggen. Med olika belägg bak och fram kan bromsbalansen ändras märkbart.


Om vi leker med tanken att vi inte har några bromsar fram överhuvudtaget, och bara ser till bakbromsarna i sig. Är det tillräcklig bromsverkan för att låsa bakdäcken? Eller är systemet för vekt så att säga?
De Tomaso Pantera L -73.
Användarvisningsbild
Lars K
 
Inlägg: 274
Blev medlem: 08 01 25, 19:18
Ort: Östergötland

Inläggav Guson » 08 01 29, 11:42

Det borde gå men det blir lättare att låsa bakhjulen med fungerande frambromsar pga ökad viktförskjutning vid större retardation. Det jag tycker är "dåligt" med bakbromsarna är den lilla beläggarean i förhållande till kolvarean. I princip kan man säga att kolvarean bestämmer bromskraften och beläggarean bestämmer uthålligheten hos bromsarna.
Tomas Gunnarsson
Guson
Ordförande SDTK
 
Inlägg: 401
Blev medlem: 08 01 26, 14:09
Ort: Uppsala


Återvänd till Teknik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron